tirsdag den 17. marts 2015

Interview med diabetes sygeplejerske

Vi i gruppe 4, har været på en børneafdeling, hvor vi har interviewet en diabetes sygeplejerske, som har arbejdet på afdelingen i 18 år. På afdelingen er diabetessygeplejerskerne en del af et team, som blandt andet består af en kontaktlæge og en kontaktsygeplejerske, som er fælles om behandling. Diabetessygeplejersken har primært kontakt til de ny opdagede diabetes patienter, som bliver indlagt på afdelingen i 14 dage, men hvor de noget af tiden stadig kan være derhjemme på orlov. De vil her blive oplært i hvordan de, nu skal lære at leve med disse forandringer. Diabetes sygeplejersken, oplære blandt andet børnene/de unge i dagligt at tage injektioner selv og hvor mange enheder insulin de skal have. Senere bliver der indkaldt til samtaler med ambulatoriet sygeplejersker, som snakker med den unge diabetiker.

På nuværende tidspunkt har, børneafdelingen ikke et værdigrundlag, så de anvender i stedet Sygehus Vendsyssels virksomhedsgrundlag. Her ligges der blandt andet stor vægt på patientinddragelse, høj patientsikkerhed og et maksimalt serviceniveau. Desuden er der 4 værdier, respekt, faglighed, ansvarlighed og udvikling, som tillægges stor betydning i forhold til sygeplejerskens arbejde og relation til patienten. (25)

Det sygeplejersken ligger mest vægt på i samtalen er at slå fast for den unge at:

  • Der er ikke noget man ikke længere kan spise
  • Der er dog ting man bør undgå eller undlade at spise.
  • Man forsøger at fjerne skyld fra den unge og forældre.
  • De kan ikke gøre for det
  • De kunne ikke have undgået sygdommen
  • Det kræver noget at have sygdommen, man skal til at tænke over hvad man spiser
  • De står ikke alene med det, de har støtte

Det sygeplejersken ligger mest vægt på i samtalen er, at slå fast for den unge at:
Noget der også opvejes meget på afdelingen er, at yde psykisk støtte til patienten. De kan altid ringe og tale med en sygeplejerske på afdelingen, hvis der er noget de er usikre på, eller hvis der er noget de undrer sig over. Når man er ny diagnosticeret diabetiker, er der hyppig kontakt mellem diabetikeren og de sundheds professionelle. Den unge diabetiker samt forældre, får tilbuddet om at kunne kontakte afdelingens psykolog, som også kan hjælpe, hvis der er opstået problemer.
Vi lever i en tid, hvor forældre er blevet mere opmærksomme på symptomer, hvorefter de går på nettet og slår disse symptomer op. Derfor vil de fleste forældre tænke tanken, at deres barn muligvis kan have diagnosen type 1 diabetes, inden barnet får dette konstateret.  

En typisk samtale mellem diabetes sygeplejersken og den unge, kan være både god og dårlig. For nogle ny diagnosticerede diabetikere, vil hele deres verden vælte, og andre vil i starten tage det ret "cool", hvorimod virkeligheden først går op for dem, når de kommer hjem.
Sygeplejerskens oplevelse af, hvad den unge diabetiker synes, er det sværeste ved, at få konstateret type 1 diabetes er, at magte en ny hverdag. Det med at skulle tænke på, hvad man tager med i sin madpakke, og hvad man spiser til morgenmad. Den unge skal nu selv til, at tage ansvar i forhold til, at måle sin blodglukose og holde det stabilt. De skal også vide, hvad man gør i tilfælde af hyperglykæmi eller hypoglykæmi. En ting der også kan være svært for den unge med diabetes er, at overholde anbefalinger omkring alkohol. De ved, at det kan være farligt, at drikke store mængder alkohol, alligevel tager nogen chancen. Desuden kan det for nogle unge være grænseoverskidende, at skulle stikke i sig selv. Hvis den unge over længere tid, ikke overholder anbefalingerne i forhold til kost, alkohol, motion og så videre, og derfor har en meget høj eller svingende blodglukose, kan dette medføre, at den unge i stedet for, at komme til kontrol hver 3 måned, skal komme til kontrol 1 gang om ugen eller i værste tilfælde indlægges. 

Når den unge skal til sin første kontrol/samtale med diabetes sygeplejersken, skal der gerne være mindst en forælder med, også gerne den anden forælder. Grunden til det er, man kan få så mange som muligt involveret, da det er en kæmpe opgave at stå med. Længere henne i forløbet, hvis den unge ønsker det, er der mulighed for, at den unge kan komme til kontrol alene. Forældrene kan derefter komme ind, og deltage i samtalen, de sidste 5 minutter. Grunden til at diabetikeren oftest gerne vil ind alene, er fordi de sommetider ”pynter” på sagen, i forhold til deres blodglukosemålinger. De unge vil gerne gøre det godt og ikke bekymre deres forældre. Det er oftest derfor, at den unge gerne vil ind til samtalen alene, for ikke at skuffe forældrene. På den måde får diabetes sygeplejersken også et mere reelt billede af situationen, og kan dermed hjælpe den unge bedre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar